top of page

Βιβλία

Ένα τυχερό αγόρι
 

   Είναι πολύ παράξενος ο τρόπος που βλέπουν οι μεγάλοι εμάς τα παιδιά. Όσο πιο μικροί είμαστε τόσο πιο συχνά λένε πως είμαστε πολύ έξυπνοι, αλλά και τόσο περισσότερο νομίζουν ότι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα… Αυτό τους κάνει να ψιθυρίζουνε μπροστά σου ή να φωνάζουν στο διπλανό δωμάτιο για πράγματα που σε αφορούν και να είναι ήσυχοι πως εσύ δεν έχεις ακούσει τίποτα. Ακόμα όμως και να ξέρουν πως έχεις ακούσει τα πάντα, συνεχίζουν να είναι σίγουροι πως δεν έχεις καταλάβει τι έχουν πει. Έτσι και εγώ τις περισσότερες φορές, για να μην τους χαλάσω το χατίρι, κρατάω για τον εαυτό μου αυτά που καταλαβαίνω και κάνω αυτό που νομίζουν, κάνω δηλαδή πως δεν καταλαβαίνω τίποτα.

   Ο Αλμπέρτο είναι ένα τυχερό αγόρι. Όχι όμως γιατί όλα στη ζωή του του έχουν πάει καλά. Ίσως το ανάποδο να έχει συμβεί. Είναι ένα τυχερό αγόρι γιατί μπορεί να κάνει φίλους, να συμβιβάζεται και να προχωρά στη ζωή του και, κυρίως, γιατί μπορεί να σκέφτεται τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι οι μεγάλοι.

Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2016

​Ο Ευτύχιος Καλλέργης και η Συλλογή με τους εφιάλτες


  Ο κύριος Ευτύχιος Καλλέργης είναι ένας γέρος παλαιοπώλης. Είναι ιδιαίτερα καλλιεργημένος και θα έλεγε κανείς πως είναι και ευτυχισμένος αν δεν είχε ένα μεγάλο παράπονο. Δεν μπορεί να δει όνειρα. Ούτε καν εφιάλτες. Για αυτό το λόγο θα αναζητήσει τους εφιάλτες μέσα από τα όνειρα των άλλων. Οι μόνοι όμως που θα του εμπιστευτούν τα όνειρά τους είναι τα παιδιά της γειτονιάς του μικρού παλαιοπωλείου. Αυτή τη καταγραφή θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του και ποιος ξέρει, μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη δική σας.

Εκδόσεις: Ψυχογιός, Νοέμβριος 2012

Ο κώδικας του κοντού δράκου


  Ένας κοντός δράκος με δυνατά φτερά, μια παρέα από κροκόδειλους που όλη την ώρα θέλει να παίζει και ένα θαμμένο σεντούκι που κρύβει ένα αλλόκοτο μυστικό.
  Μια περιπέτεια που για να την απολαύσεις θα πρέπει πρώτα να σπάσεις τον κώδικα που είναι γραμμένη.
  Μην ανησυχείς όμως γιατί εμείς θα σου δώσουμε το κλειδί*
  Καλή διασκέδαση
  Οι κροκόδειλοι

Εκδόσεις: Πατάκης, Αύγουστος 2011

Εδώ Παύλος​


Γιατί τα χαρτόκουτα της μετακόμισης δεν τα πουλάνε στα παιχνιδάδικα, αφού μπορείς να παίξεις τόσα παιχνίδια μαζί τους;

Γιατί τα Χριστούγεννα, που πρέπει όλοι να είναι χαρούμενοι, εμένα με πιάνει λίγη αγωνία;
Γιατί να μην μπορώ να μάθω να παίζω κιθάρα χωρίς να πρέπει να αρχίσω άλλο ένα σχολείο;
Γιατί κυνηγάμε τα κορίτσια στο διάλειμμα, αφού δε θέλουμε να παίζουμε μαζί τους;
Θα μπορούσα να γεμίσω ένα τετράδιο μόνο με ερωτήσεις, αλλά είναι καλύτερα να σας διηγηθώ από πού ξεκίνησαν όλα αυτά και πώς γνώρισα τον Αλμπέρτο και την Αθηνά.

   Ο Παύλος είναι ένα αγόρι που μπορεί να επιθυμεί, να απορεί, να θυμώνει, να απαιτεί, αλλά πάνω απ’ όλα να στοχάζεται. Να στοχάζεται με εκείνη την καθαρότητα που διαθέτουν τα παιδιά, φέρνοντας συχνά τους μεγάλους σε αμηχανία.
Τα παιδιά αναγνώστες θα μπορέσουν να χαρούν τη συνάντησή τους με τον λόγο του Παύλου, ενώ οι ενήλικες αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια αναδρομή στις δικές τους συναντήσεις, που πιθανόν θα τους φέρει πιο κοντά σε ό,τι ονομάζεται «παιδί».

Εκδόσεις: Πατάκης, Οκτώβριος 2008

​Το παιχνίδι της φλογέρας

Το «παιχνίδι της φλογέρας» είναι βιβλίο, φλογέρα, DVD, αλλά πάνω απ όλα ένα παιχνίδι.

Απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού σχολείου τα οποία θέλουν να παίξουν, να αυτοσχεδιάσουν και να ευχαριστηθούν τη μουσική, αλλά και σε δασκάλους μουσικής οι οποίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν παιδαγωγικό εργαλείο δημιουργώντας ένα ισχυρό κίνητρο μάθησης μέσα από το παιχνίδι, τη δημιουργία, την ελεύθερη έκφραση και την επικοινωνία με τους άλλους. ​

 

Προχωρώντας βήμα – βήμα τα κεφάλαια του βιβλίου, το παιδί παρακολουθεί μια μέθοδο με σαφείς οδηγίες, και διαδραστικά βίντεο γεμάτα χιούμορ και εκπλήξεις.

Εκδόσεις: Νικολαϊδης 2007

Μουσική στο σχολείο

"Ο δάσκαλος γελάει και σχολιάζει: «Καλά, ρε Αλμπέρτο, δε λέτε καλημέρα στην Αλβανία;». Ο Αλμπέρτο κοκκινίζει και τα υπόλοιπα παιδιά γελάνε με το αστείο του δασκάλου. Την επόμενη μέρα ο δάσκαλος ανακαλύπτει ότι το παιδί δεν είχε καταλάβει τη λέξη καλημέρα στα ελληνικά".

​Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004, Κλειδιά και αντικλείδια. Επιστημονική υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Ανδρούσου. Αθήνα. ΥΠΕΠΘ, Πανεπιστήμιο Αθηνών 2003.

bottom of page